biografija

 

Zlatan Fazlić Fazla

Zlatan Fazlić FazlaBosanskohercegovački kantautor, kompozitor i tekstopisac.  
Rođen 6.3.1959 u Sarajevu.

Završio osnovnu školu Miljenko Cvitković i Petu gimnaziju u Sarajevu, studirao Fakultet političkih nauka u Sarajevu.
Još od rane mladosti bavi se muzikom a profesionalnu muzičku karijeru započeo je početkom osamdesetih godina kada u Sarajevu osniva bend Papiga. Godine 1982 band izdaje prvi album, objavljen u produkciji Sarajevodiska, a muzički autor kompletnog materijala je Fazla.

Nakon par godina band prestaje sa radom a Fazla nastavlja da radi kao muzički autor za mlade sarajevske izvođače. U to vrijeme počinje raditi i kao TV producent.

Osamdesetih godina Zlatan Fazlić radi televizijsku produkciju, i sve vrste audio i video produkcije.

Sa prijateljima iz djetinjstva osniva jednu od prvih marketing agencija u bivšoj Jugoslaviji u kojoj, kao autor, producent, realizator i autor muzike, realizira brojne reklamne kampanje za kompanije sa područja bivše Jugoslavije. Marketingu se povremeno vraća kroz cijelu karijeru.

Osamdesetih godina počinje raditi i muziku za kratke igrane, dokumentarne i animirane filmove u domaćoj (ex Yu) i inostranoj produkciji. Između ostalog, radio je muziku za tri animirana filma Darka Predanića kao i muziku za kratki igrani film Petra Ljubojeva. Za ovaj rad dobio je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada.


Zlatan Fazlić suvlasnik je i jedan od osnivača NRTV Studio 99. Sve četiri ratne godine, od 1992. do 1995., provodi u Sarajevu, uglavnom za mikrofonom Studija 99, gdje radi kao radijski urednik i voditelj političkih, informativnih i zabavnih programa.

U tom ratnom periodu radi, kao producent i koautor, i kratke filmove za francuske i španjolske televizije, kao i za Arte TV i Internews.

O svom životu u opkoljenom Sarajevu napravio je 1993. godine, kratki dokumentarni film za Arte TV.
Naredne godine, u saradnji sa Katalonskom televizijom, pravi i kratki film o ratnom Sarajevu.
Producent je i učesnik prvog satelitskog linka koji nova BH državna televizija uspostavlja sa Evropskim parlamentom u Strasbourgu 1993. godine.

Autor je i producent i prvog poslijeratnog satelitskog linka između Sarajeva i Beograda 1996. godine, koji je uz pomoć Internewsa prvi put nakon 4 godine uživo spojio sarajevske muzičare Davorina Popovića i Gorana Bregovića te pisca Abdulaha Sidrana.


Ljeta 1992. Fazla radi muziku za pozorišnu predstavu Suade Kapić Jelly Bomb, a 2006. komponuje muziku i muzičke numere za predstavu Rodoljupci koju, prema drami Jovana Sterije Popovića, režira Gradimir Gojer a izvodi ansambl Narodnog Pozorišta u Sarajevu.

Zlatan Fazlić autor je i multimedijalnog projekta pod nazivom T-Rex, koji se sastoji od muzičke kasete, kratkog filma i zbirke stihova koji su objavljeni u Sarajevu 1995. Sve u saradnji sa Internewsom.

Do sada je izdao jednu zbirku stihova pod nazivom T-Rex, objavljenu na toaletnom papiru 1995. godine, a priprema i drugu koju će objaviti ove godine.


Kao kompozitor i tekstopisac predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na Eurovision Song Contest 1995 u Dablinu, u Irskoj. Njegovu pjesmu Dvadeset i prvi vijek pjevao je pokojni Davorin Popović. Zlatan Fazlić je godinama bio uključen u bosanskohercegovačke izbore za Eurosong, bilo kao autor ili član žirija.

Kao kantautor, pjesmom Moj grad, Zlatan Fazlić predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom festivalu Šansone u Zagrebu 1999.

1998. godine napravio je muziku za prvu bosanskohercegovačku igranu TV seriju Familija d.o.o., uključujući naslovnu numeru Poljubi me draga.

Godine 2000. napisao je muziku za bosanskohercegovački igrani film Mliječni put, u produkciji Mebius filma a u režiji Faruka Sokolovića, kao i naslovnu istoimenu pjesmu koju je sam izveo. Sve je poslije objavljeno kao CD filmske muzike - Mliječni put.

2004. godine radio je i muziku za igranu seriju Crna hronika, uključujući i najavnu i odjavnu numeru Moja savjest i Vidi, vidi, u izvedbi Mladena Vojičića Tife.

Napisao je muziku za brojne dokumentarne serijale kao što su Povratak, u produkciji Internewsa, i dokumentarne filmove Dine Kassala.

Autor je i desetina muzičkih špica za različite televizijske programe svih TV stanica u Bosni i Hercegovini.
Fazline pjesme u izvedbi brojnih izvođača predstavljene su na raznim festivalima. 2003. godine pjesma Moj grad pobijedila je na muzičkim festivalima u Budvi i Ohridu, a 1998. pjesma Da tebe nema bože bila je najbolja na festivalu Forte.

Njegove pjesme uspješno se izvode i u Skandinavskim zemljama, a izdao je i dva autorska CD-a za to tržište.
Zlatan Fazlić Fazla jedan je od najplodnijih muzičkih autora na prostoru bivše Jugoslavije a njegove pjesme izvode mnogi popularni izvođači pop, rock i folk muzike kao što su: Davorin Popović, Kemal Monteno, Halid Bešlić, Hanka Paldum, Teška industrija, Crvena jabuka , Tifa, Boris Novković, Danijela, Severina, Dado Topić, Aki Rahimovski, Alen Vitasović, Saša Matić ...

Neke od njegovih najpoznatijih pjesama koje je napravio za druge izvođače su: Ko je kriv, Pleši sa mnom, Ni u tvome srcu, Vratio sam se živote, Da ti roknu samo dvije, Vjetar, Niko nije lud da spava, Ni zadnji ni prvi, Svijet je lopta šarena, Moj grad ...

Nakon što je završio rad na novom, povratničkom albumu Teške industrije, trenutno sprema nove kompozicije kojima će se ovaj band predstaviti na muzičkim festivalima u Hrvatskoj.


Zlatan Fazlić je za posljednjih deset godina snimio četiri autorska CD-a i to: Jalija (1994), Ode Mujo u mornare (1997), Anđeli (1999) i Made in BiH (2004).

Najpoznatije kompozicije sa tih albuma su: Baščaršijska, Ode Mujo u mornare, Pleši, Blues, Vedro jutro, Psst ššš, Ne postoji ljubav, Ko je kriv, Anđeli, Moj grad, Jalija, Mahala, Prošla je još jedna godina, Mozart, Umoran sam, Poljubi me draga, kao i pjesme Stari, Pjesma za Davora, Mliječni put, Četiri mladića ...

Za proteklih deset godina Zlatan Fazlić dobio je brojne muzičke nagrade za najboljeg izvođača, muzičkog autora, kantautora, pjesmu godine, album godine, a sve po izboru slušalaca i urednika brojnih elektronskih i printanih medija u Bosni i Hercegovini.

Jedan je od osnivača Udruženja kompozitora Bosne i Hercegovine a član je i Društva skladatelja Hrvatske.


Poseban segment Fazlinog djelovanja su i medijske kampanje za brojne domaće i inozemne kompanije u kojima se uvijek pojavljuje kao autor, producent i autor muzike.

2000. godine radi, kao autor, producent i muzički autor, medijsku kampanju za OSCE realiziranu pod sloganom Zgrabi svoju sreću. Naslovnu numeru, napravljenu za ovu priliku, izvode mladi BH izvođači. Isti posao radi za OSCE i 2002 godine.

Svi smo mi Hercegovci i Bosanci naziv je medijske kampanje koju je Fazla kreirao za SFOR 2001. godine, te sudjelovao kao producent i muzički autor. Naslovnu numeru ponovo izvode mladi bosanskohercegovački muzičari.

U svom 'marketinškom' dijelu karijere Fazla je radio i u predizbornim kampanjama bosanskohercegovačkih stranaka gdje djeluje kao autor kampanje, producent i muzički autor. Tako je u proteklih deset godina osmislio i producirao predizborne kampanje mnogih bosanskohercegovačkih političkih partija.


Već dvije godine Zlatan Fazlić radi na prvom bosanskohercegovačkom dugometražnom animiranom filmu Sarajevo. Autor je same ideje i priče kao i cjelokupne muzike koja će tom prilikom biti izvedena, uključujući i 12 novih songova koji su napisani za tu priliku. Dugometražni animirani film Sarajevo je vrlo ozbiljan i kompleksan poduhvat kojem se Fazla namjerava ozbiljnije posvetiti tokom narednih par godina.

Ono na čemu trenutno radi je uspostavljanje i organizacija besplatnih otvorenih škola za mlade, u sarajevskom Domu mladih, koje, po uzoru na predratne škole, postavlja u saradnji sa Art forumom. U prvih nekoliko mjeseci rada besplatne škole slikanja, klavira, gitare, violine, pjevanja, drame, baleta, modernog plesa, fotografije, novinarstva i literarnog stvaralaštva, privukle su 1000 mladih Sarajlija...